PRO ŠIRDIES LANGĄ

MAMOS IR DUKROS PARODA „PRO ŠIRDIES LANGĄ“
Ilonos Tulabienės ir dukros Vaivos lėlių bei kūrybos autorinė paroda
ANOTACIJA

Pavasaris mums atneša daug spalvų, žiedų ir gražių progų švęsti: mamyčių, Meilės deivės Mildos, Tarptautinės šeimos dienas. Tad kviečiame pasimėgauti pavasariu ir muziejaus ekspozicijoje!

Pristatome Ilonos Tulabienės ir jos dukros Vaivos autorinę parodą, kurioje - daugiau kaip 100 lėlių, atvykusių iš įvairiausių pasaulio kampelių. Čia rasite ir seniausią lėlę iš Prancūzijos, pirmąją lėlytę, nuo kurios ir prasidėjo Ilonos kolekcija. Kiekviena lėlė ne tik atskleidžia konkrečios šalies specifines aprangos detales, bet ir paryškina ypatingus bruožus. Vienos pasipuošusios skrybėlėmis, kitos – įrankiais ar gėlėmis, trečios yra mamos ir rankose myluoja savo vaikus.

Parodą papildo ir kiti meno kūriniai, kuriuos kruopščiai atrinko mama su dukra. Tai - Ilonos sukurti delmonai, paklotai, siuvinėti marškiniai. Ant sienų kabo dukros Vaivos tapyti paveikslai, tautiniais motyvais puoštos suknutės.

Kaip teigia parodos autorės, „Etnokultūra – tai mūsų vidinės esybės išraiška, mus žavi smulkūs darbai, tautinis kostiumas bei tradicijos. Manome, kad žmonės be šaknų nelabai gali sukurti kažką naujo ir gražaus. Panašu, kad etnokultūra užkoduota jau genuose.“

APIE MAMĄ

Ilona gimė Kuršėnuose (Šiaulių r.), o dabar gyvena Gargžduose, čia sukūrė šeimą bei tapo rajono etninės kultūros šviesuliu. Moteris dirba Gargždų „Kranto“ pagrindinėje mokykloje fizikos ir matematikos mokytoja, o visą laisvalaikį skiria etnokultūrinei veiklai: yra folkloro ansamblio „Kvėitys“ narė, užsiima tautinio kostiumo detalių gamyba, puošyba, veda edukacinius užsiėmimus, inicijuoja ir įgyvendina etnokultūrinius projektus. 2018 m. buvo apdovanota Etninės globos tarybos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės diplomu už dėmesingą ir kūrybišką tautinio kostiumo puoselėjimą. Tais pačiais metais apdovanota Klaipėdos rajono savivaldybės padėkos raštu bei Tilžės akto 100-mečio atminimo medaliu už Mažosios Lietuvos (lietuvininkų) etninės kultūros tradicijų, krašto istorijos, kultūros puoselėjimą. 2020 metais buvo išrinkta Klaipėdos rajono metų mokytoja.

APIE DUKRĄ

Vaiva yra antroji dukra šeimoje. Šiuo metu mokosi 8 klasėje, bet greta mokslų turi ir kitos veiklos: lanko muzikos mokyklą, groja kanklėmis, laisvalaikiu tapo paveikslus. Nuo mažumės buvo smalsus vaikas, tad senelių paraginta pradėjo domėtis etnokultūra ir jau ketverių metų įsitraukė į etnografinio ansamblio veiklą. Laisvalaikiu skaito knygas ir domisi regionų simbolika, drabužiais. Ji mėgsta tapyti gamtovaizdžius iš natūros - tai suteikia labai daug džiaugsmo. Laisvalaikį mėgsta praleisti gamtoje su draugais ir šeima.

Paklausta apie šią parodą, ji teigia, kad buvo įdomu ieškoti bendrų sąsajų su mamos kūryba.

Parodoje eksponuojamus darbus (dekoruotas sukneles, interjero detales) ji sukūrė taip pat įkvėpta savo krašto kultūros. Ji teigia, kad darbuose norėjo parodyti, kad tautinius simbolius galima įtraukti į savo kasdienybę.

Prieš keletą metų Vaiva sukūrė lėles su Mažosios Lietuvos tautiniais kostiumais, kurios dabar yra saugomos Nemenčinės daugiafunkciniame centre, eksponuojamos per valstybines šventes. Mergina jau planuoja sukurti lėlių liniją, kurių apranga atspindėtų Mažosios Lietuvos kostiumo istoriją bei raidą.

O visiems lankytojams ji taria: „Vėliju gerą giliukį, didelį stukį.“ Taip Mažojoje Lietuvoje linki laimės didelį glėbį.

Paroda „Pro širdies langą“ muziejuje veiks iki birželio 1 d.

Kvietimas atvykti į parodą: https://www.youtube.com/watch?v=29xky6Q-Obk&list=PLXzGBYHvDQpQcIw3wZuZ2L2A2JPdnO5gC&index=7


Naujienų prenumerata

Kontaktai Darbo laikas Renginiai Bilietų kainos